Vôňa jesene s pečenými gaštanmi

13.11.2024 (SITA.sk) – Každé ročné obdobie je sprevádzané vôňami a chuťami, ktoré ho definujú. Jar ožíva arómou kvitnúcich kvetov, leto so sebou prináša šťavnaté, prirodzene slnkom dozreté čerstvé ovocie i citrusy a so zimou si zase spájame prísady akou je škorica, perníkové korenie či vôňa ihličia. Aktuálna je ale ešte stále jeseň. Čo je typické pre ňu? Napríklad gaštany, ktoré teraz nájdete aj v obľúbenom diskonte.

Pečené gaštany sa už dlhé roky spájajú s jeseňou a predvianočným obdobím. Ich vôňa sa nesie éterom ulíc a trhovísk. Vedeli ste, že majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny? Prospejú teda nielen telu po fyzickej stránke, ale navodia aj pohodovú atmosféru, vďaka ktorej dostanete do toho správneho rytmu i vaše psychické rozpoloženie.

Tajuplná história

Názory, odkiaľ k nám prišli gaštany sa rôznia, čo vedie k nejasnostiam spätých s ich pôvodom. Podľa niektorých zdrojov sa jedlé gaštany dostali na Slovensko už v 13. storočí a spájajú sa s grófom Forgáčom, ktorý ich sem mal priniesť. Iné historické analýzy naznačujú, že gaštany boli na území Slovenska až po tureckých nájazdoch, a teda v 16. storočí. Tak či onak, ich chuť je úžasná bez ohľadu na to, kto ich na Slovensko priniesol ako prvý.

Pridané hodnoty pre všetkých

Gaštany majú množstvo zdravotných výhod, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie, zlepšuje pohyb čriev a pomáha predchádzať zápche. Okrem toho, obsahujú taníny, ktoré môžu pomôcť pri liečbe hnačky. Tieto látky majú schopnosť spevniť tkanivá v tráviacom trakte, čo zmierňuje zápal v črevách a pomáha regulovať stolice. Gaštany tiež obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia telo pred infekciami a zápalmi. Minerály ako draslík a horčík zase prispievajú k zdraviu kostí a srdca. Navyše, vďaka svojim 180 kalóriám na 100 gramov, sú nízkokalorickou lahôdkou, ktorú ocení nejeden maškrtník.

Popri pečených gaštanoch si môžete dopriať aj nepečené gaštanové jazýčky od cukrárky Kuchyne Lidla. Veroniky Bušovej. Recept je jednoduchý a navyše, zaberie vám približne jednu hodinu.

Budete potrebovať:

400 g hlbokozmrazeného gaštanového pyré Culinea
100 g masla Pilos
50 g kryštálového cukru Belbake
20 g vanilínového cukru Belbake
100 g mletých vlašských orechov Alesto
100 g mletých piškót Tastino
20 ml tuzemáku
300 g horkej čokolády Fin Carré (50 %)
100 g masla
250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
350 g mascarpone
50 g práškového cukru Belbake
80 g pečených lúpaných gaštanov

Jazýčky

V robote s nadstavcom lopatka rozmixujete gaštanové pyré s maslom. Pridáte oba cukry, orechy, piškóty a tuzemák.

Tip: Ak dezert pripravujete pre deti, alkohol môžete úplne vynechať.

Z cesta vypracujete jazýčky a necháte stuhnúť v mrazničke aspoň 60 minút, aby sa vám s nimi dalo ľahšie pracovať.

Poleva

Vo vodnom kúpeli roztopíte čokoládu s maslom. Gaštanové jazýčky obalíte v poleve a preložíte ich na plech alebo tanier vystlaný papierom na pečenie a necháte stuhnúť v chladničke.

Krém

Smotanu, mascarpone a cukor v robote s nadstavcom metlička vyšľaháte dotuha. Krémom naplníte cukrárske vrecko a ozdobne ho nanesiete na jazýčky.

Na záver ozdobíte nepečené gaštanové jazýčky pečenými gaštanmi a môžete sa do nich rovno pustiť. Pre ďalšie skvelé gaštanové i iné recepty navštívte stránku Kuchyne Lidla.

Informačný servis

Viac k témam: Gaštan, Jeseň, PR
Zdroj: SITA.sk – Vôňa jesene s pečenými gaštanmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

%d blogerom sa páči toto: